Λαϊκές Τελετουργίες Στην Κρήτη, Έθιμα Στον Κύκλο Τού Χρόνου

Συγγραφέας: Ψιλάκης, Νίκος
Εκδόσεις: ΚΑΡΜΑΝΩΡ
Διαθεσιμότητα:in stock 1 item(s)
Κωδικός Προϊόντος:20822β-XI10
55,00 €

Περιγραφή

Πρώτη έκδοση, φωτογραφίες Νίκος Ψιλάκης, Γιάννης Φρουδαράκης, Γιώργος Πατρουδάκης, Γιώργος Αικατερινίδης, Έφη Ψιλάκη, καλλιτεχνική επιμέλεια Νίκος Ντρετάκης, εκδοτική επιμέλεια Μαρία Ψιλάκη, εκτύπωση - βιβλιοδεσία Τυποκρετα, Ηράκλειο Κρήτης 2005, σελ. 463. Βιομηχανική βιβλιοδεσία, σχήμα 4ο (30,5x22), σε πολύ καλή κατάσταση.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συστηματική καταγραφή των λαϊκών τελετουργιών, των δοξασιολογιών και των εθιμικών πρακτικών της Κρήτης. Ως λαϊκές τελετουργίες ο συγγραφέας εννοεί τις εθιμικές πράξεις που συνδέονται με τη λαϊκή λατρεία και εκφράζονται με ποικίλες εκδηλώσεις και συμβολισμούς στον κύκλο του χρόνου. Πρόκειται για μια ποιητική και επιστημονική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκής ψυχής, τεκμηριωμένη με πολυεπίπεδη έρευνα και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό, λήψεις κυρίως του ίδιου του συγγραφέα από επιτόπιες έρευνες που άρχισαν από τα εφηβικά και τα πρώτα νεανικά του χρόνια, από τη δεκαετία του 1970.
Μέσα από τις λαϊκές τελετουργίες επιβίωσαν πανάρχαιες αντιλήψεις, πανάρχαιες εθιμικές πρακτικές, αυτούσιες ή προσαρμοσμένες στις θρησκευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της κάθε εποχής.
Σήμερα, που τα λαϊκά τελετουργικά έθιμα της Κρήτης, όπως και πολλών άλλων περιοχών, βρίσκονται σε υποχώρηση, το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμο απόκτημα και μαρτυρία ζωής. Δεν είναι μόνον οι περιγραφές, στην πλειοψηφία τους αποτέλεσμα επιτόπιων ερευνητικών προσπαθειών, αλλά και η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα, που αναζητά τις καταβολές, τις ρίζες, τις λατρευτικές προεκτάσεις και το κοινωνικό περιεχόμενο της λαϊκής λατρείας, όπως εκδηλώνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Το βιβλίο, όμως, αποκτά γενικότερο ενδιαφέρον για το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού, αφού προσφέρει υλικό για την πληρέστερη προσέγγιση ανάλογων ή παράλληλων εθιμικών πρακτικών του ελληνικού και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ