Το Πανόραμα Τού Νισήμ Λεβή, 1898-1944

Συγγραφέας: Μωυσής, Αλέξανδρος
Εκδόσεις: ΚΑΠΟΝ
Διαθεσιμότητα:in stock 1 item(s)
Κωδικός Προϊόντος:14467-II1
34,00 €

Περιγραφή

Πρόλογος Μαρκ Μαζάουερ, δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά - Αγγλικά), Αθήνα 2017, σελ. 240. Βιομηχανική βιβλιοδεσία με περικάλυμμα, σχήμα 4ο (28,5x25,5), σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού.

Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό μέσα από πεντακόσιες γυάλινες στερεοσκοπικές πλάκες του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, που περισώζουν τον τρόπο ζωής μιας επιφανούς ρωμανιώτικης οικογένειας των Ιωαννίνων που χάθηκε στο Ολοκαύτωμα, αλλά και σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στα Ιωάννινα και το διεθνές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της εποχής.

Κάθε φωτογραφία και μια ιστορία. Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από πεντακόσιες γυάλινες στερεοσκοπικές πλάκες του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, μέλους επιφανούς οικογένειας της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων. Οι φωτογραφίες βρέθηκαν τυχαία στην κατοχή ενός μικροπωλητή που καλούσε τον κόσμο να σκύψει στο ξύλινο κουτί και να δει — με το αζημίωτο: «Ένα φράγκο το πανόραμα, κύριοι!».

Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο, που ξεκινά από την τελευταία δεκαπε­νταετία της οθωμανικής κυριαρχίας στα Ιωάννινα και διατρέχει όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, μια γοητευτική περιήγηση στα κοσμοπολίτικα κέντρα του τότε κόσμου, κυρίως όμως ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων που διαφορετικά θα παρέμεναν απλά ονόματα στον κατάλογο θυμάτων στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Το 2017 η Ακαδημία Αθηνών στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών βράβευσε τον Αλέξανδρο Μωυσή για το βιβλίο του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ