Οικονομόπουλος, Φωτογράφος - Economopoulos, Photographer

Εκδόσεις: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Διαθεσιμότητα:in stock 1 item(s)
Κωδικός Προϊόντος:BIB36321
50,00 €

Περιγραφή

Πρώτη έκδοση,, προλογίζουν Άγγελος Δεληβοριάς - Πλάτων Ριβέλλης, Αθήνα 2002, σελ. 354. Βιομηχανική βιβλιοδεσία με περικάλυμμα, σχήμα 4ο πλάγιο (29x29,5), σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο ιδιαίτερης καλαισθησίας λεύκωμα δημοσιεύονται 150 φωτογραφίες –μεταξύ των οποίων αρκετές ανέκδοτες– από το έργο του διακεκριμένου σύγχρονου έλληνα φωτογράφου και μέλους του πρακτορείου Magnum, Νίκου Οικονομόπουλου. Μέσα από τις εικόνες αυτές επιχειρείται μια αναδρομική προσέγγιση της εικοσαετούς διαδρομής του καλλιτέχνη και καλύπτονται επιλεκτικά όλες οι ενότητες του έργου του. Οι λήψεις του, άλλοτε με τη σκληρότητα της μαρτυρίας και της διαμαρτυρίας, και άλλοτε με την τρυφερότητα της συντροφικότητας, εστιάζονται στον άνθρωπο σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκεται, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπότητα είναι μία και «αδιαίρετη παρά τον κατακερματισμό της σε μικρότερα γεωγραφικής φύσεως, εθνολογικής συστάσεως και θρησκευτικού προσανατολισμού τιμάρια».

Το λεύκωμα τού Νίκου Οικονομόπουλου Οικονομόπουλος, φωτογράφος (Economopoulos, photographer), δίγλωσση συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων Μεταίχμιο, είναι ένα ταξίδι σε διάφορους τόπους μέσα από τις φωτογραφίες του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου. Το φωτογραφικό ταξίδι συμπληρώνεται και από τα κείμενα του Άγγελου Δεληβορριά και του Πλάτωνα Ριβέλλη, που διευκολύνουν τη γνωριμία μας με το φωτογράφο Νίκο Οικονομόπουλο. Ο τελευταίος πολύ εύστοχα παρατηρεί ότι, [...] το λεύκωμα αυτό τού Νίκου Οικονομόπουλου, που συγκεντρώνει δουλειά πολλών ετών, βοηθάει να διαπιστώσουμε τις φωτογραφικές του εμμονές, τον τρόπο με τον οποίο η ματιά του έλκεται από τις τρυφερές και γοητευτικές λεπτομέρειες τής καθημερινότητας, την ετοιμότητά του απέναντι στο απρόοπτο, την προσοχή του στο επιμελημένο σκηνικό των χωρών, και όλα αυτά χωρίς τη δεσμευτική παρουσία ενός γενικού θεματικού τίτλου ή την επίσης περιοριστική υποταγή στις ανάγκες ενός δημοσιογραφικού άρθρου. Το βιβλίο αυτό δεν είναι άλλο από το αναγκαίο πλατύσκαλο στην ανοδική πορεία ενός σημαντικού Έλληνα φωτογράφου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ