Ιστορία Του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949, Τόμοι 2

Συγγραφέας: Μαργαρίτης, Γιώργος
Εκδόσεις: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ
Διαθεσιμότητα:in stock 1 item(s)
Κωδικός Προϊόντος:143K12347
45,00 €

Περιγραφή

Τρίτη έκδοση (ο Β' τόμος, δεύτερη έκδοση), Αθήνα 2001, τόμοι 2, σελίδες 634+679. Χαρτόδετοι, σχήμα 8ο μεγάλο, σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο τελικός απολογισμός του κόστους της τριετίας 1946-1949 σε αίμα μπορεί να γίνει κατά προσέγγιση μόνο, εξαιτίας της δυσκολίας ακριβούς προσδιορισμού, αφ ενός των απωλειών των παραστρατιωτικών σωμάτων από την κυβρερνητική πλευρά και αφετέρου των απωλειών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδιαίτερα στου καιρούς της ήττας. Από τα γνωστά πάντως και προσβάσιμα μπορούμε να κάνουμε ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις. Οι συνολικές απώλειες του Εθνικού Στρατού έφθασαν τους 44.000 αξιωματικούς και οπλίτες (14.000 νεκροί). Στο Δημοκρατικό Στρατό, οι νεκροί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανήλθαν στους 25.000 περίπου. Όσο για τα θύματα στους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τους αμάχους, εκεί οι διαφορές στις εκτιμήσεις είναι σημαντικές με κοινό, όμως, χαρακτηριστικό ότι αναφέρονται σε πραγματικές εκατόμβες.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σκληρότατη πολεμικά αναμέτρηση. Έναν πόλεμο ολοκληρωτικού μάλιστα χαρακτήρα, δηλαδή απο εκείνους που δεν αφορούν μόνο τους στρατούς και τους ενόπλους αλλά την κοινωνία ολόκληρη. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα, άμαχοι, εκτοπίστηκαν και προσφυγοποιήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου αυτού. Τι παραπάνω δηλαδή να συμβεί σε έναν πόλεμο;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ